“Trauma is niet wat je overkomt, maar wat er binnenin je gebeurt.”
Gabor Maté
Traumabehandeling
Veel mensen ervaren de impact van een trauma zonder dat zij dit meteen zo herkennen. Men loopt tegen problemen aan die jaren voortwoekeren, en waar er maar geen oplossing voor lijkt te bestaan. Bij Het Familiesysteem benaderen we trauma vanuit een systemisch en identiteitsgeoriënteerd perspectief. We kijken niet alleen naar het trauma zelf, maar ook naar de bredere context: familiepatronen, hechtingspatronen en jouw plek binnen het geheel. Dit helpt om verborgen dynamieken zichtbaar te maken en ruimte te creëren voor verwerking en heling, zodat je sterker in je eigen identiteit kunt staan.
Welke symptomen duiden op trauma?
Heb je gebrek aan zelfliefde of worstel je met je eigen identiteit? Voel je angst voor intimiteit in relaties? Is er in je relatie sprake van een sterke afhankelijkheid? Heb je gevoelens van leegte of emotionele verlamming? Heb je de neiging je te dissociëren uit een bepaalde situatie, waardoor het lijkt alsof je niet echt meemaakt wat je meemaakt? Ervaar je terugkerende patronen van zelfdestructie, stress of burn-out? Heb je lichamelijke klachten zonder duidelijke medische oorzaak? Heb je moeite om mensen te vertrouwen? Pieker je vaak?
Wat is trauma?
Trauma ontstaat wanneer je iets meemaakt dat zo intens of overweldigend is dat je zenuwstelsel het niet direct kan verwerken. Dit kan een eenmalige ingrijpende gebeurtenis zijn, zoals een ongeluk, verlies of geweld, maar ook langdurige of herhaalde ervaringen zoals mishandeling, verwaarlozing of emotionele afwijzing. In zulke situaties voelt je systeem zich onveilig en schakelt het over op een overlevingsmodus.
Om te kunnen doorgaan met het dagelijks leven, past je brein zich aan door pijnlijke gevoelens en herinneringen te onderdrukken of af te splitsen. Dit betekent dat delen van jezelf – zoals je emoties, behoeften of verlangens – op de achtergrond raken om de pijn niet te hoeven voelen. Op de korte termijn helpt dit om te overleven, maar op de lange termijn kan het leiden tot klachten zoals angst, stress, depressie, relatieproblemen, een laag zelfbeeld of een diep gevoel van leegte en vervreemding van jezelf. Trauma beïnvloedt niet alleen hoe je je voelt, maar ook hoe je denkt, handelt en contact maakt met anderen. Je kunt vastzitten in patronen van vermijden, pleasen of jezelf verliezen in werk, verslavingen of andere afleidingen. Dit gebeurt niet bewust, maar is een manier om de pijn die diep vanbinnen zit, niet te hoeven voelen.
Het goede nieuws is dat trauma niet het einde van het verhaal hoeft te zijn. Heling begint met bewustwording en erkenning van wat je hebt meegemaakt. Door op een veilige manier stil te staan bij je ervaringen en gevoelens, kun je stap voor stap de impact van trauma verminderen. Dit proces vraagt tijd en moed, maar leidt tot meer innerlijke vrijheid, verbinding en een leven waarin je weer écht jezelf kunt zijn.